Welke snacks bij welke wijn?

Geplaatst op: 19-03-2014

Een wijn kado is natuurlijk al vrij bekend. Wanneer er ergens een feestje is, dan wordt veelal een fles wijn meegenomen. Gaat u ergens op bezoek? De kans is groot dat u een flesje wijn meeneemt voor de gastheer/gastvrouw. Met wijn kunt u eigenlijk niet de mist in gaan, want het is een zeer gewaardeerd cadeau. Toch kunnen we ons voorstellen dat het ook leuk is om er iets eetbaars bij te geven om het pakket compleet te maken. Dat kan met de volgende producten:

Kaas en wijn: de top combinatie

Wijn wordt vaak gedronken onder het genot van een stukje kaas. Kaas en wijn zijn twee producten die elkaars beste smaken naar boven brengen. Wij hebben enkele 'guidelines' waar u zich aan vast kunt houden. Over het algemeen kunt u wijnen en kazen uit dezelfde streek prima met elkaar combineren. Een pittige blauwaderkaas is goed te combineren met een zoete witte wijn, terwijl de milde variant ook goed smaakt bij rode wijn. Witte en gewassen korstkaas smaken beide goed bij zoete witte wijn. Harde oude kaas doet het goed bij rode wijn, terwijl verse kaas het beter doet met een witte of mousserende wijn. Mocht u twijfelen: kies dan voor een witte wijn.

Olijven en zoutjes

Olijven zijn vet en beschikken over een zoute en krachtige smaak, waardoor er weinig wijnen zijn die het hiertegen kunnen opnemen. Toch kan een goede combinatie een absolute winnaar zijn. Een frisse rosé of een frisse zoete witte wijn doen het in dat geval goed. Ook zoute chips kan prima gecombineerd worden met wijn. U kunt dan wel het beste kiezen voor een oven gebakken variant, want deze is veelal minder vet. Cheese Onion, Paprika en Naturel smaken het beste bij een witte wijn, terwijl de meer mediterrane smaken zoals Mediterrean Herbs en Barbecue beter smaken met een glaasje rode wijn.