Heren parfum

Geplaatst op: 29-01-2019

Parfum is en blijft een zeer populair item om uzelf te voorzien van een heerlijk geurtje. Bijna iedere man heeft wel enkele parfumflesjes met verschillende geurtjes. Het aanbod mannen geurtjes is groot en voor iedereen is er een geurtje te vinden dat aansluit bij zijn wensen.

Opbouw heren parfum

Bij mannen parfum verandert de geur naarmate het langer op de huid zit. Dit is te wijten aan de opbouw van de parfum. Alle parfums zijn namelijk opgebouwd uit 3 verschillende noten.

 1. Topnoten: hiermee wordt de geur bedoeld die meteen na het aanbrengen van de parfum dominant aanwezig is. Deze geur vervliegt vrij snel na het aanbrengen en ruikt u de eerste 10 minuten.
 2. Hartnoten: deze worden ook wel middennoten genoemd. Deze geuren ruikt u ongeveer 10 minuten na het aanbrengen van de parfum en zijn dan sterk te ruiken.
 3. De basisnoten: deze noten geven het langst een geur af en ruikt u pas 1 of 2 uur na het aanbrengen van de parfum.

Uw huid speelt een grote rol bij het vervliegen van de ene noot en het naar boven komen van de andere noten. Bij de ene persoon gaat dit proces sneller dan bij een ander. Hierdoor kan de parfum bij u anders ruiken dan bij een ander persoon.

Geurfamilies

Mannen parfum is te verdelen aan de hand van de bestandsdelen waarvan deze zijn gemaakt. Deze zijn te verdelen in 7 hoofdgroepen.  De meeste parfum voor heren zijn combinaties hiervan. Als u eenmaal weet welke uw favorieten zijn, is het ook makkelijker om een nieuwe geur uit te zoeken.

 • Aromatische geuren
  Aromatische geuren bevatten meestal combinaties van salie, lavendel, komijn, rozemarijn en andere planten. Ze worden vaak gecombineerd met citrus en kruidige tonen. Vaak zijn dit echte mannelijke geuren.
 • Bloemige geuren
  Bloemige geuren zijn de grootste en populairste geurfamilie. Vaak zijn dit vrouwelijke parfums, maar er is ook een selectie heren parfum die bestaan uit bloemige geuren.
 • Chypre geuren
  Deze geuren worden gezien als klassiek, stijlvol en mysterieus. Deze geuren kenmerken zich  door het gebruik van cistus, patchouli, eikenmos en bergamot.
 • Citrus geuren
  Bij deze geuren zijn er oliën uit de schil van citrusvruchten gebruikt voor het ontstaan van een unieke geur. Citrus geuren geven een zonnig en optimistische geur af en bestaan doorgaans uit citroenen, sinaasappels, bergamotten en mandarijnen extracten.
 • Houtachtige geuren
  Parfum van houtachtige geuren zijn voor energieke, zelfverzekerde en levenslustige personen. In deze geurtjes zijn warme toetsen verwerkt zoals ceder, patchouli en sandelhout.
 • Oriëntaalse geuren
  Bij deze geuren zijn vanille of andere kruidenaccenten sterk aanwezig. Parfum voor heren gemaakt van oriëntaalse geuren passen perfect bij mannen die vastbesloten zijn.
 • Leer geuren
  Dit is de kleinste geurfamilie en is gebaseerd op rook-, tabak- en berkenextracten.

Heren parfum en de seizoenen

Bij ieder seizoen past een andere parfum. Dit komt omdat parfum op warmte reageert. Hoe warmer de omgeving is, hoe sterker de afgifte van geurmoleculen zal zijn. Hierdoor zal een zware parfum te veel overheersen in de zomer omdat de temperatuur dan hoger ligt. In de zomer worden meestal lichte geuren gekozen. De winter kenmerkt zich met poederachtige parfums, de herfst is geschikt voor zoete parfums en in de lente zijn frisse geuren vrij populair.